Ske din vilje

Juleaften i russisk fangenskab. Billede lånt fra https://itpworld.wordpress.com

Er staten udtryk for Guds orden?

Katyn er navnet på den skov, hvor den røde hær i 1940 på Stalins ordre henrettede mange tusind polske officerer. En søn til en af de dræbte officerer lavede en fremragende film om massakren. Jeg har set filmen flere gange. Sidste gang jeg så den, kom til at tænke på, hvordan Gud viser sig i verden.

 

Er der overensstemmelse mellem staten og Guds vilje? Følger man Luthers tanker ud ad en bestemt tangent, frygter jeg, at man må svare: ja, for Guds vilje viser sig i både den dårlige og den gode stat, alt efter om han ønsker at vise sin vrede eller sin velvilje. Men når man tænker over en hændelse som Katyn-massakren, så kan man ikke som kristen forsvare denne tanke. Både den nazistiske og den sovjetiske stat er for mig at se udtryk for, hvad der sker, når Gud ikke er korrektivet til staten. Da er det djævlen, som hersker.

 

Men mennesket er skabt i Guds billede, og det sætter grænserne for, hvad en stat kan gøre. Statens opgave er at sikre, at ondskaben ikke får frit løb. Dèt har Luther heldigvis også sagt. Her bringer jeg et billede fra filmen, som viser de polske officerers sidste jul i fangenskab, før det sovjetiske maskineri en gang for alle fjernede den polske intelligentsia ved massemordet i Katynskoven. Generalen forsøger at holde modet oppe hos sine mænd, derefter synger de en julesalme, og med èt er Gud til stede i sangen, som løfter sig mod stjernetæpperne lyseblå. Ja, midt i uvisheden og grusomheden forkynder filmen, at Gud er til stede også her. Han er til stede i generalens bestræbelser på at bevare sin mænds værdighed, han er til stede, da officererne føres ud til massegraven, han er til stede i de efterladtes kærlighed til deres mænd, sønner og brødre, i deres kamp for at få sandheden frem efterfølgende. Og det giver en ny, en dyb og insisterende forståelse af ordene: Ske din vilje……

 

Se filmen!

 

- Marianne Wagner